BrightAnalytics op Laracon

Een paar maanden geleden registreerden we ons voor Laracon, de jaarlijkse conferentie van het framework Laravel waarin BrightAnalytics wordt ontwikkeld: een uitstekende gelegenheid om te leren van de ervaringen van andere mensen die in het framework werken.

We zijn woensdag vroeg begonnen: om 4 uur ‘s morgens vertrokken we naar de luchthaven om onze vlucht te halen. Aangezien Laracon op donderdag begon, was dit een ideale gelegenheid om ons volledig te laten meevoeren in de cultuur van Madrid. We maakten een ritje met de hop-on-off bus en verkenden de belangrijkste monumenten van Madrid en bezochten het Real Madrid voetbalstadion, de thuisbasis van één van de beroemdste voetbalclubs ter wereld. We hadden een prachtig panoramisch uitzicht op de top van het stadion, zeker een blijvende indruk!

Op donderdag vertrokken we naar Laracon voor een volledige dag lezingen van mensen uit de Laravel-gemeenschap. De agenda bevatte een verscheidenheid aan presentaties, variërend van de beste coderings- en veiligheidspraktijken tot het creëren van visueel aantrekkelijke toepassingen.

Enkele hoogtepunten die we graag willen delen:

  1. Freek Van der Herten, bekend spreker en ontwikkelaar in de Laravel-gemeenschap, gaf het startschot voor de conferentie. Zijn bedrijf Spatie is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van meer dan 200 pakketten. Hij gaf inzicht in substantiële delen van een applicatie zo eenvoudig mogelijk te houden, met behoud van alle belangrijke functionaliteiten. Dit is vooral een uitdaging bij grote applicaties waar verschillende mensen tegelijkertijd er in/aan werken.
  2. De lezing “The Laravel Core – Demystify The Beast” ging niet zozeer over de verschillende kenmerken van ons framework, maar meer over de interne logica erachter. Door Christoph Rumpel begrijpen we nu de kern van Laravel beter. Volgens hem maakt het kennen van je framework je een betere ontwikkelaar. En waarom is dat zo belangrijk? Het kennen van je framework maakt het debuggen gemakkelijker.
  3. Nuno Maduro bracht ons een geweldige, boeiende discussie over het schrijven van effectieve PHP-code. Hij vergeleek programmeren met rijden: defensief programmeren betekent dat je ervan uitgaat dat anderen fouten zullen maken, wat betekent dat je alle risico’s in overweging neemt. Net als defensief rijden! Interessant als je start met programmeren.
  4. Wij hingen aan de lippen van Antti Rössi, de ethische hacker, die inzoomde op hoe een Laravel applicatie gehackt kan worden en hoe we dat kunnen voorkomen. Hij liet ons kennismaken met alle verschillende soorten aanvallen die hackers kunnen gebruiken om toegang te krijgen tot uw applicatie, inclusief XSS-aanvallen, CSRF-aanvallen, SQL-injectie en ga zo maar door. De kernboodschap hier is om te denken als een hacker om de beste oplossingen te vinden.

Naast tapas en drankjes hadden we veel brainfood, bijvoorbeeld over real-time applicatieontwerp en het bouwen van multi-tenant applicaties. Een laatste bezoek aan de Faro de Moncloa trakteerde ons op een prachtig uitzicht op de stad Madrid, absoluut geweldig! Reken maar dat we de schoonheid van de stad hebben vastgelegd, maar we waren nog enthousiaster om alle inzichten die we tijdens de PHP conferentie in Laracon hebben opgedaan te delen en in de praktijk te brengen.