Voor leden van de raad van bestuur voorzien we in een rapportering van BrightAnalytics.

-Hil Foon Wong, CFO Incendin Group
"Het voordeel van BrightAnalytics is dat het een schaalbaar rapporteringsplatform in de cloud is, waardoor iedereen om het even waar de data kan bekijken."
- Hil Foon Wong, CFO Incendin Group

Modules in gebruik

Efficiënte, schaalbare rapportering is cruciaal

Hil Foon Wong werkt als CFO van Incendin hard om de groeistrategie van het bedrijf waar te maken. Belangrijk daarbij is dat de financiële afdeling niet alleen zorgt voor een uitstekende operationele rapportering én een diepgaande analyse, maar ook voor een kostenefficiënte uitbouw van de financiële processen dankzij een verregaande digitalisering.

“Incendin is een groep ontstaan uit het bedrijf Ecochem International, gelegen in Olen. Dat pionierde twintig jaar geleden al met milieuvriendelijke, brandvertragende additieven voor houtpanelen, coatings en isolatiemateriaal. Drie jaar geleden hebben we Gimv als financiële partner aangetrokken. Sindsdien zijn we met Ecochem begonnen aan een groeistrategie. Doel is om een reeks complementaire bedrijven en technologieën over te nemen en te integreren in de groep. Sindsdien hebben we verschillende overnames in België en het buitenland gerealiseerd. Vandaag is Incedin uitgegroeid tot een belangrijke Europese leverancier. de groep met een omzet van 65 miljoen euro, is vandaag stevig verankerd in Europa, maar breidt steeds meer internationaal uit.”

Rol van CFO

“In een traject waarbij je vertrekt van een middelgroot bedrijf en telkens andere kleine tot middelgrote bedrijven overneemt, is een efficiënte, schaalbare rapportering nog crucialer dan anders. Je moet snel grip krijgen op de overgenomen bedrijven, synergieën identificeren en het grensoverschrijdend integratietraject begeleiden zonder zware investeringen in mensen of systemen. In onze organisatie hanteren we voor analyse en rapportering BrightAnalytics. Deze systemen laten toe om snel in detail naar dezelfde dashboards en KPI’s te kijken. Alles moet snel gaan want de financiële rapportering zit bijna vanaf dag één na de overname volledig binnen onze eigen omgeving, met een historiek van de voorbije jaren.”

Rol van Controller

“Wij hebben vandaag maar één controller voor onze groep van acht bedrijven. Dat komt ook omdat de oorspronkelijke eigenaars vaak op hun eigen manier met financiële informatie omgaan. Zij zijn het gewend om alle beslissingen zelfstandig te nemen. Daarom blijft de controllingfunctie grotendeels beperkt tot het aanreiken van de informatie en het ondersteunen van de gebruikers. Eenmaal de onderneming op ons ERP-systeem is overgeschakeld, krijgt de manager ook toegang tot de maandelijkse financiële rapportering in BrightAnalytics. Elke manager neemt aan de hand van zijn eigen rapporten op een zelfstandige manier beslissingen. Dankzij de gebruiksvriendelijkheid van deze systemen en de rijkdom aan informatie die de managers ervaren, laten ze al snel hun eigen manuele rapportjes vallen. Ze schakelen op een natuurlijke manier vanzelf om naar de groepsrapportering. Dat zorgt ervoor dat we snel transparantie krijgen en meestal ook de financieel-administratieve organisatie van de overgenomen bedrijven versneld kunnen afbouwen.

BrightAnalytics heeft de rol van controller grotendeels overgenomen. Zodoende is onze controller eerder een allroundanalist die onderzoeken uitvoert die waarde creëren.”

Geen aparte rapportering voor Raad van Bestuur

“De aanmaak van onze rapportering gebeurt automatisch op basis van de gegevens uit het datawarehouse waarop we ook de operationele rapporten baseren. Voor de leden van de raad van bestuur voorzien we in een rapportering van BrightAnalytics, dat dagelijks met gegevens wordt gevoed vanuit het datawarehouse. Dat hebben we zodanig opgezet dat de bestuursleden de financiële prestaties van het bedrijf van kortbij kunnen opvolgen, zonder zich te verliezen in de details die de operationele medewerkers nodig hebben. De bestuursleden behouden wel de mogelijkheid van een drill down om desnoods tot op factuurniveau te controleren hoe de vork precies aan de steel zit. Die transparantie naar stakeholders vind ik cruciaal. Het schept ook veel vertrouwen naar die partijen omdat ze hetzelfde zicht hebben op de cijfers als de eigen medewerkers. Het voordeel van BrightAnalytics is dat het een zeer gebruiksvriendelijk en schaalbaar rapporteringsplatform in de cloud is, waardoor iedereen om het even waar de data kan bekijken, vanop eender welk toestel.”

Lees het volledige artikel hier.

Bron: FD Magazine – 10/2018

Benieuwd wat BrightAnalytics voor u kan betekenen?