Dankzij BrightAnalytics ontdekten we zelfs een waterlek en stroomde het geld, letterijk, niet verder weg.

-Ines Decoutere, Financial Manager
J.Cortés_testimonial_BrightAnalytics
"Zo'n programma kan je zelf niet ontwikkelen. BrightAnalytics verstaat perfect wat je nodig hebt."
- Ines Decoutere, Financial Manager

Modules in gebruik

Kosten met gemak opvolgen en beheren

“BrightAnalytics is duidelijk gemaakt door mensen met een heldere, praktische visie op wat een goed financieel rapporteringsprogramma inhoudt. ” Niets dan lovende woorden van J. Cortès-CEO Frederik Vandermarliere. Het West-Vlaams familiebedrijf maakt en verkoopt sigaren over de hele wereld. Dankzij BrightAnalytics worden alle cijfers op één plaats gecentraliseerd en gerapporteerd.

Het verhaal van J. Cortès start in Moen op de zolder boven de sigarenwinkel van Maurits Vandermarliere. Tien jaar later opent hij een kleine fabriek in Heestert en nu, 83 jaar later, heeft het bedrijf eigen fabrieken in Kortemark, Sri Lanka, de Dominicaanse Republiek en Nicaragua.

Frederik is de derde generatie Vandermarliere die het bedrijf runt. Hij werd als het ware geboren tussen de tabaksbladeren en heeft een enorme passie voor het product. Onder zijn leiding nam J. Cortès in 2016 een aantal bedrijven over. Nu tellen ze zes vestigingen.

Overnames en eenheid

Een jaar voor de eerste overnames leerde J. Cortès BrightAnalytics kennen. “We stelden onze manier van rapporteren al langer in vraag. Oorspronkelijk wilden we zelf een programma ontwikkelen”, zegt Ines Decoutere, financial manager bij J. Cortès. “Toen we kennis maakten met BrightAnalytics, beseften we dat we zoiets nooit zelf kunnen maken. Dat was ook niet meer nodig. Onze verwachtingen werden meteen ingelost.

Bij de overnames werd al snel duidelijk dat er nood was aan eenheid binnen het bedrijf. “Elke vestiging had een ander boekhoudprogramma en een eigen manier van rapporteren”, zegt Decoutere. “Zo vorm je moeilijk een algemeen en gestroomlijnd beeld.”

Data en bedrijven consolideren

Die boekhoudprogramma’s kon iedere vestiging behouden. BrightAnalytics leest namelijk alle data automatisch in en iedereen consulteert enkel wat hij of zij nodig heeft. Analyseren gaat vlot, vergelijken is makkelijk. Geen overbodige vensters of informatie, en op een overzichtelijke manier.

“De cijfers worden nu op een uniforme manier weergegeven en dat vergemakkelijkt het werk”, zegt Ines Decoutere. “ Bij elk cijfer kan je namelijk terug gaan tot op het niveau van de boeking, dit wordt bij ons veel gebruikt om het detail op te vragen.”

Budgetten opstellen

Het consolideren van de cijfers gebeurt niet meer in een Excelbestand. “Je moest bijna een IT’er zijn om dat te kunnen”, zegt Decoutere. J. Cortès werkt met vier subconsolidaties en één overkoepelende. “Nu brengen we cijfers van elk niveau in enkele klikken samen.

J. Cortès gebruikt BrightAnalytics ook voor de budgettering, tot drie jaar ver. De voorbereiding gebeurt overal op een uniforme manier. Dat bespaart heel wat werk.

Kosten opvolgen

J. Cortès kiest ervoor om managers en boekhouders toegang tot alle cijfers te geven. Sales managers in de verschillende regio’s zien enkel de P&L voor hun gebied. Zo volgen ze de kosten en hun EBITDA op, en hebben ze zicht op hun brutomarge.

Die kostenopvolging heeft al voordelen opgeleverd. “We werken efficiënter en zien meteen waar we kunnen besparen”, zegt Decoutere. “Enkele jaren geleden merkten we een grote stijging in onze kosten voor water. Bleek dat er een lek in het gebouw was. Dankzij BrightAnalytics stroomde er niet nog meer geld weg.”

Vertrouwen

“Het programma biedt exact wat je nodig hebt”, vindt Ines. Je rapporteert altijd op dezelfde manier, intern en extern. Zo creëer je een vertrouwd overzicht, dat ook vertrouwen schept.

“Het is een gebruiksvriendelijk programma”, beaamt CEO Frederik Vandermarliere. “Zelfs zonder boekhoudopleiding vind je er snel je weg. Op een eenvoudige manier kan je veel doen, en dat voor een redelijke prijs.”

Marktaandeel behouden

BrightAnalytics helpt J. Cortès alvast het financiële overzicht op een eenduidige manier te bewaren. Voor de sigarenfabrikant is het de komende jaren voornamelijk een kwestie om hun marktaandeel te behouden. De tabaksmarkt is geen makkelijke sector om winsten te blijven boeken. Het is een product dat luxe en kwaliteit uitstraalt, maar zeer arbeids- en kapitaalintensief is. En waar altijd wel liefhebbers voor te vinden zijn.

⭐⭐⭐⭐⭐

logo flower

De vijf voordelen van BrightAnalytics volgens J. Cortès :

  • Snel, gebruiksvriendelijk en overzichtelijk
  • Cijfers van de verschillende vestigingen consolideren
  • Budgetten opstellen
  • Cijfers raadplegen in de lokale muntheid én in euro
  • Toegangscontrole op maat van de gebruikers

Benieuwd wat BrightAnalytics voor u kan betekenen?